Kaffebyen Oslo

5/6/20
Per Erlend Steingrimsen

Oslo er et mekka for kaffeelskere! Vi har til og med gitt ut en egen fysisk byguide for akkurat denne byen.

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. To av tre drikker kaffe hver dag og vi drikker i snitt fire kopper kaffe hver dag.

I Norge har vi lange tradisjoner og historie for kaffedrikking. Etter krigen og 5 lange år med erstatningskaffe var det lite kaffe igjen i Norge og Europa. I Norge var det manko på dollars, og kaffe var ikke en prioritet å bruke dollaren på. Måten de da fikk kaffe på var gjennom byttehandel. Norge sendte klippfisk til Brasil som de kunne bruke til bacalaoen sin, og tilbake sendte brasilianerne kaffe.

Prisbelønt igjen og igjen

Det som gjør Oslo til en kaffeby utenom det vanlige, er at begeistringen for kaffe kombineres med iherdig innsats fra dyktige baristaer.

Oslo er fullt av kaffebarer, og flere av disse er prisbelønte. Baristaene har lange tradisjoner for å delta og gjøre det godt i konkurranser i inn- og utland. Verdensmesterskapet i baristakunst ble til i 2000 og er basert på norgesmesterskapet i baristakunst, som ble startet opp i 1998.

Flere baristaer som har gjort det godt i mesterskap, har med tiden startet sine egne kaffebrennerier og kaffebarer. Noen eksempler er Tim Wendelboe, Java/Mocca og Supreme Roastworks.

Kaffeturistene fyller gatene

Tidlig på 2000-tallet, da Robert Thoresen og Tim Wendelboe vant verdensmesterskapet i baristakunst fikk Norge og Oslo mye oppmerksomhet. Mange så til Oslo for å lære om hva det var de fikk til. Med dette grunnlaget begynte flere og flere turister å dra til Oslo med kaffebarene som destinasjon.

Typiske kaffebarer som besøkes flittig av kaffeturistene er blant annet:

Dette er kaffesteder som har blitt kjent også utenfor landets grenser.

Glad i god kaffe? Sjekk vårt kart over Norges beste kaffebarer.